FIFITUT 2009 la Timisoara

A doua ediţie a
Festivalului Internaţional Francofon de Improvizaţie şi Teatru Universitar din  Timişoara

LUNI 6, MARŢI 7, MIERCURI 8 şi JOI 9 aprilie 2009

Teatrul German de Stat (str. Alba Julia nr. 2)

Ambasada Franţei în România şi Lectoratul Francez din Timişoara organizează, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara, Biroul pentru Europa centrală şi de est din cadrul Agenţiei Universitare pentru francofonie, Centrul Cultural Francez din Timişoara, delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti şi Fundaţia Adam Muller Gutenbrunn, luni 6, marţi 7, miercuri 8 şi joi 9 aprilie, la Teatrul German de Stat Timişoara (str. Alba Julia nr. 2) cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional Francofon de Improvizaţie şi Teatru Universitar din Timişoara.

festival-timisoara-fifitut-2009
Acest festival, eveniment national şi de acum şi internaţional al francofoniei în România, va avea plăcerea de a reuni în acest an 14 trupe francofone de teatru şi improvizaţie compuse din tineri actori, studenţi care vin din Ucraina, Moldova, Serbia, Belgia şi, desigur, din toate marile centre universitare din România (Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Sibiu).
Festivalul Internaţional Francofon de improvizaţie şi teatru universitar din Timişoara are un caracter unic în Europa: este singurul festival care reuneşte improvizaţia teatrală cu piese de teatru, toate în limba lui Molière. Este un eveniment deschis publicului larg, intrarea este liberă.

Proiectul FIFITUT, iniţiat în 2008, are drept scop popularizarea teatrului de improvizaţie care se dezvoltă din ce în ce mai mult în toată Europa, şi de a aduce pe scenă actori români şi europeni buni, atât din punct de vedere al jocului lor cât şi al măiestriei lor lingvistice în ceea ce priveşte limba franceză. Este şi o ocazie de a face să tacă „gurile rele” şi de a dovedi că limba franceză, vector de comunicare între cei 85 actori care vor fi prezenţi la festival, este foarte activă în România şi în întreaga Europă lărgită, aflată în serviciul diversităţii culturii, şi publicului.

Nu în cele din urmă, este foarte important să amintim că FIFITUT 2009 are, de asemenea, o latură competiţională: un juriu alcătuit din personalităţi franceze va decerna premii celor mai buni patru actori de improvizaţie, tinere talente şi poate, viitori profesionişti ai scenei. Aceste premii, oferite de Ambasada Franţei în România, vor fi sub formă de excursii la Festivalul de la Avignon şi la Paris.

CE ESTE IMPROVIZAŢIA TEATRALĂ?

Multă lume se întreabă ce este improvizaţia teatrală? Iată câteva sugestii de răspuns. Improvizaţia teatrală îşi trage originile din tehnicile de improvizaţie mai vechi de două milenii, anterioare chiar noţiunii de teatru, cel puţin a aceleia pe care o folosim noi în zilele noastre.

Pornind de la lucrul asupra ascultării şi de la respectul pentru celălalt, aceste tehnici ludice şi performante permit actorilor să creeze împreună şi fără pregătiri pe orice temă. Valori precum ascultarea, respectul faţă de ceilalţi, teama de integrare merg mână în mână cu spontaneitatea şi cu gestionarea asumării de riscuri şi se întrepătrund armonios cu creativitatea. Cu alte cuvinte, improvizaţia teatrală nu este numai o parte a întregului, ci un exerciţiu de măiestrie în sine.

Dorim să facem cunoscute aceste instrumente, pentru că sunt uşor de pus în practică şi fac posibilă împărtăşirea unor experienţe plăcute. Pentru a vă demonstra acest lucru, organizăm pe parcursul a două zile o formare în improvizaţie, graţie formatorilor profesionişti francezi Richard Pineault şi Nathalie Ducasse, şi datorită finanţării Ambasadei Franţei în România şi prin amabilitatea punerii la dispoziţie a sălii Adam Muller Gutenbrunn. Aceasta formare este urmată de o întâlnire sub formă de dueluri ludice între actori amatori de improvizaţie, înainte de marele concurs al FIFITUT 2009. Aceşti duelişti, studenţi români francofoni, sunt martori mai buni decât orice profesionişti ai perfomanţei acestei tehnici ce trece dincolo de simpla luare a cuvântului în public.

Veţi descoperi în timpul FIFITUT 2009 (6, 7, 8, 9 aprilie 2009) tineri plini de talent, a căror muncă va reţine, sperăm, mai mult decât atenţia dumneavostră, de vreme ce e vorba de pasiune.

Michaël Morosini,
lector francez la Universitatea de Vest
organizator FIFITUT 2009.

PROGRAM:

FIFITUT 2009
FESTIVALUL  INTERNAŢIONAL FRANCOFON DE IMPROVIZAŢIE ŞI TEATRU UNIVERSITAR DIN TIMIŞOARA

Unde? Teatrul German de Stat Timişoara (Str. Alba Iulia, nr. 2)

Intrarea liberă

Luni,  6 aprilie:

18h00 – Teatru de improvizaţie: Improvi’Z ta Vie ! TOULOUSE / Théâtre o fil de l’o CLUJ 2
18h45 – Deschiderea oficială <FIFITUT 2009
20h00 – La femme comme champ de bataille de Matei Vişniec
Regia: Irina Popescu Boieriu – Trupa Pluriel – Universitatea „Al. I. Cuza” – Iaşi – România

Marţi, 7 aprilie:

18h00 – L’amour Médecin de Jean-Baptiste Molière
Regia: Oleineac Eugeniu- Trupa HOMMO SA… – Universitatea  „N. Testemitanu” din Chişinău –  Moldova
18h45 – Teatru de improvizaţie: Théâtre o fil de l’o CLUJ 2 / Clujasmus CLUJ 3
19h30 – Le Théâtre ambulant de Chopalovitch de Ljubomir Simovitch
Regia: Tamara Valcic – Trupa Les JeuNS – Universitatea din Novi Sad – Serbia

Miercuri, 8 aprilie :

13h00 – Concurs de improvizaţie – PARTIDE DE SELECŢIE
18h00 –  Spectacol de teatru surpriză  – Trupa ucraineană, premiul I la Festivalul Internaţional de Teatru Francofon 2009 din Dniepropetrovsk
20h00 – Teatru de improvizaţie: Improvi’Z ta Vie ! Toulouse / Clujasmus CLUJ 3

Joi, 9 aprilie :

16h30 – Concurs de improvizaţie – SEMIFINALĂ
18h00 – Communication à une académie de Franz Kafka – Regia Robert Germay – Teatrul Universitar Regal din Liège – Belgia
19h00 – Concurs de improvizaţie – FINALĂ
19h30 – Decernarea premiilor
20h00 – Teatru de improvizaţie: Toulouse / Câştigătorii FIFITUT 2009
20h30 – Ceremonia de închidere oficială a FIFITUT 2009

Organizatori: Ambasada Franţei în România – Serviciul de cooperare şi de acţiune culturală din cadrul Ambasadei Franţei în România
Co-organizatori: Lectoratul francez al Universităţii de Vest din Timişoara – HEXAGONE, Asociaţia studenţilor francofili din Timişoara
Parteneri: Agenţia Universitară pentru Francofonie  – Centrul Cultural Francez din Timişoara – Centrul Cultural Francez din Cluj –  Delegaţia Wallonie-Bruxelles Bucureşti  – Universitatea de Vest din Timişoara – Universitatea Politehnică din Timişoara –Teatrul German de Stat din Timişoara – Bega Grup – Werbo – Made by Aliosha – Zile şi Nopţi

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s