Interviu cu Irina Podu, laureata a unei burse de 20.000 de euro in Franta

Affiche du cours de Français orienté sur les thématiques du tourisme et de la mise en valeur du patrimoineÎn plină lună a Francofoniei (luna martie), un nou curs de limbă franceză cu un pronunţat obiectiv profesional, a debutat la Universitatea din Sibiu. Cel mai bun student a avut oportunitatea de a primi o bursă în valoare de 20.000 de euro, pentru a studia timp de 10 luni în cadrul Şcolii superioare de comerţ de la Toulouse (ESC Toulouse), beneficind de una dintre cele mai bune formări de cadre turistice din Franţa.

Ambasada Franţei, Institutul Francez din România, Agenţia Universitară a Francofoniei, Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu – Facultăţile de Litere şi de Arte, Ştiinţe economice, Istorie şi Patrimoniu -coordonate de către lectoratul de Limbă franceză din cadrul ULBS (dl. Pierre Guiol), au avut iniţiativa creării acestui curs de limbă franceză specializată, având ca principale teme turismul şi valorificarea patrimoniului. Printre partenerii care au sustinut acest proiect se numără Asociaţia judeţeană pentru turism, Asociaţia de prietenie Ille-et-Vilaine/Sibiu şi Hotelul Ibis.

Acest curs se adresează studenţilor Facultăţilor de Ştiinţe economice/Istorie/Limbi străine şi litere. Studenţii selectaţi pentru a participa la curs au avut parte de cursuri intensive cu o durată de 3 ore pe săptămână, având ca suport de curs materiale tematice din domeniul turismului şi al patrimoniului. Cursul a fost extrem de interactiv şi în conformitate cu cerinţele universitare din Franţa în ideea de a-i pregăti cât mai bine pe studenţi pentru plecarea la studii în Franţa. În acest sens, profesionişti francezi din domeniul turismului s-au deplasat la Sibiu pentru conferinţe şi seminarii tematice.
Toţi studenţii care au urmat cu asiduitate acest curs şi care au participat şi la alte activităţi francofone, au primit o adeverinţă pentru efortul şi implicarea lor.

În continuare, dorim să-i dăm cuvântul Irinei Podu, tânăra care a urmat acest curs şi care beneficiază actualmente de această bursă.

Photo d'Irina Podu, étudiante partie en France gràce à la bourse de 20000 euros du cours de français orienté Tourisme/PatrimoinePentru început te-aş ruga sa te prezinţi şi să ne spui câteva cuvinte despre parcusul tău academic.
Am terminat liceul în Agnita, oraşul în care m-am născut, iar apoi am urmat Facultatea de Ştiinţe Economice din Sibiu, Specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, absolvind atât liceul, cât şi facultatea ca şefă de promoţie.
Însă în acest parcurs imi lipseşte ceva, experienţa profesională. Nu am lucrat niciodată, am făcut doar două stagii de practică de trei săptămâni, ceea ce este foarte puţin, nu poţi să acumulezi prea multe abilităţi practice într-un timp atât de scurt. Primul stagiu l-am făcut la Golden Tulip Ana Tower Sibiu, iar al doilea la StylInvest Timişoara, prin programul „Practica ta” de la Adecco, program finanţat cu fonduri europene (POSDRU).

Cum ai aflat despre această bursă şi de ce ai ales să studiezi în Franţa?
Lectoratul francez din Sibiu a organizat un curs în limba franceză de turism şi punerea în valoare a patrimoniului, la finalul căruia se desfăşura un concurs pentru a câştiga o bursă de 20.000 de euro pentru a studia la Ecole Superieure de Commerce de Toulouse (Toulouse Business School).
Domnul Pierre Guiol s-a ocupat de informarea studenţilor vizaţi, iar la Facultatea de Ştiinţe Economice domnul Lucian Belaşcu l-a susţinut în acest demers şi ne-a încurajat să participăm la acest curs, el fiind un mare susţinător al cauzei francofoniei.

De ce Franţa? Pentru că ocupă primul loc ca şi ţară importatoare de turişti. Evident, învăţământul superior în domeniul turismului este cel mai dezvoltat în această ţară.
Care este programul de studii pe care îl urmezi în Franţa şi ce reprezintă această bursă pentru tine?
În prezent urmez un master specializat în management şi marketing în sectoarele călătorie, industie hotelieră, turism (Mastère Spécialisé des Secteurs Voyage, Hôtellerie, Tourisme).
Această bursă înseamnă foarte mult pentru mine, având în vedere câţi absolvenţi sunt în fiecare an, numai în domeniul turismului. Faptul că am câştigat această bursă şi că pot să urmez acest program mă va ajuta să mă diferenţiez de ceilalţi absolvenţi, îmi va oferi un mare avantaj pe piaţa forţei de muncă.

Cum a fost sosirea în Franţa? Cum este oraşul în care locuieşti?
Sosirea în Franţa a fost exact cum am planuit-o împreună cu Delegaţia Campus France din Toulouse. Înainte de plecare, am primit un Pass’ Campus cu toate informaţiile necesare, apoi am completat pe site-ul Campus France, în spaţiul dedicat fiecărui bursier, data sosirii mele în Franţa, am solicitat o cameră într-o rezidenţă universitară, iar Campus France s-a ocupat de restul.

Cum este oraşul Toulouse?
I se spune „la ville rose”. Nu ştiu dacă totul e „roz” aici, încă mai am multe de descoperit. Însă am observat că este un oraş foarte dinamic, având mulţi studenţi.
Care sunt perspectivele tale după terminarea sejurului de studii?
Programul pe care îl urmez include şi un stagiu. Astfel, eu am luat în considerare posibilitatea ca dupa terminarea stagiului să mă angajez la respectiva firmă, deşi mi-ar placea să revin în România şi să aplic ceea ce am învăţat, evident dacă mi se va oferi ocazia şi dacă munca mea va fi recunoscută ca şi aici.

Ce sfaturi ai avea pentru studenţii interesaţi de acest tip de bursă şi de studiile în Franţa în general?
Sfatul meu pentru studenţii interesaţi de acest tip de bursă şi de studiile în Franţa în general este să iasă din zona lor de confort, să nu mai invoce diferite scuze pentru a nu face acest pas. Da, este foarte comod să rămâi în ţara ta, să faci ceva asemănător cu ceea ce ai făcut până acum, dar în acest ritm e dificil să progresezi. Trebuie să îşi stabilească foarte clar un obiectiv şi apoi să facă tot posibilul pentru a-l atinge. Oricum, nu sunt singuri în acest demers. Lectoratul francez din Sibiu, Campus France îi vor sprijini pe tot parcursul.

Persoană de contact :
pierre.guiol@institutfrancais-roumanie.com
Lector de limba franceză ULBS
Reprezentant local al Serviciului de cooperare al Ambasadei Franţei în România şi al Institutului Francez din România

 
 

2 réponses à “Interviu cu Irina Podu, laureata a unei burse de 20.000 de euro in Franta

  1. Je tiens à féliciter Irina. Vous nous représenter avec honneur!

  2. felicitariiiii Irina….suntem mandri ca avem o agniteanca asa  »sus »…

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s