Les lycéens du lycée Goga de Sibiu primés au concours du C.FAC!

logo du Club francophone d'affaires de Cluj

Le Club francophone d’affaires de Cluj (C.FAC) a lancé dans la période 12 janvier-31 mars 2015, une série de concours « Prix C.FAC », une action dédiée aux lycéens de transylvanie dans le but de promouvoir la francophonie et soutenir la performance. L’action, organisée en partenariat avec Academy+PLUS, le Rotary Club de Dej et l’Institut Français de Cluj promue dans les lycées transylvains par le Consul Honoraire de France à Cluj-Napoca, M. Pascal Fesneau, en était a sa première édition et orientée vers trois domaines : la technique, l’informatique et le design.

Le Lycée « Octavian Goga » de Sibiu s’est particulièrement distingué en se classant trois fois dans les trois premiers lauréats.

////////////////////////////////////////////////////

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) a lansat în perioada 12 ianuarie-31 martie 2015, seria de concursuri «Premiile C.FAC», o acţiune dedicatǎ liceenilor din Transilvania in scopul promovǎrii francofoniei si susţinerii performanţei. Acţiunea, organizatǎ in parteneriat cu Academy+PLUS, Clubul Rotary Dej si Institutul Francez Cluj și promovatǎ în cadrul liceelor transilvǎnene de Consulul Onorific al Franţei la Cluj-Napoca, domnul Pascal Fesneau, a fost la prima sa ediţie, anul acesta susţinând 3 domenii: tehnic, informatic și design.
Subiectele de concurs au fost propuse de firme din domeniu, astfel: IT (Academy+PLUS), tehnic (Energom) și design (Steelcase). Participarea elevilor s-a facut în grupuri de 2-5 elevi, coordonaţi de către un profesor specializat în domeniul concursului, cu posibilitatea de a invita un profesor colaborator pentru a li se alătura în activitate. Dosarele, în limba franceză, au putut fi trimise până la 31 martie.

In urma jurizǎrii realizate de cǎtre reprezentanţi ai unor firme din domeniu, profesori de profil si reprezentanţi ai Institutului Francez din Cluj-Napoca, douǎ grupuri de liceeni din cadrul Colegiului Naţional “Octavian Goga” din Sibiu au obţinut premii importante. La categoria Design, elevele Şerban Diana-Nicole, Toma Iuliana și Muntean Maria din clasa a XI-a, profil matematicǎ-informaticǎ, sub coordonarea doamnei profesoare Istrate-Mateescu Mirela, au obţinut Premiul al II-lea, constând în suma de 150 de euro. De asemenea, elevii Eni Cristian si Paroș Raul din clasa a XII-a, profil matematicǎ-informaticǎ, îndrumaţi de doamna profesoarǎ Sibișan Mǎdǎlina, au obţinut premiul al III-lea, constând în suma de 100 de euro, la categoria IT a aceluiași concurs.

Elevii și profesorii coordonatori au fost invitaţi la gala de decernare a trofeelor Prix du C.FAC, organizatǎ joi, 9 aprilie 2015, la Cluj-Napoca la Facultatea de Ştiinţe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitǎţii Babeș-Bolyai. Consulul onorific al Franței la Cluj, Pascal Fesneau, care conduce și compania Energom, a arătat că piața muncii pentru cei care cunosc limba franceză este într-o expansiune susținută. Dacă în prezent în lume există 230 de milioane de fancofoni, până în anul 2050, această cifră va ajunge la 700 de milioane. Iar concursul Prix du C.FAC dorește să stimuleze și mai mult interesul tinerilor pentru limba franceză, a cărei cunoaștere oferă tot mai multe oportunități în domeniul carierei și afacerilor. ”Noi am decis să organizăm acest concurs, care, pe de o parte, are un aspect care ține de francofonie, de stăpânirea limbii franceze, iar pe de altă parte, are un aspect tehnic”, a spus Pascal Fesneau.

photo des lauréates sibiennes du concours C.FAC 2015

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s