Alegeti Franta !

Franta, cunoscuta ca o tara a artei si a culturii, ocupa primul loc printre destinatiile turistice din lume.

 

Ea se situeaza, de asemena, printre primele tari din Europa in ceea ce priveste primirea studentilor straini, cu o cifra de 265.000 in 2007, reprezentand 14% din totalul numarului de studenti.

Pol al inovatiilor stiintifice si tehnologice de prim plan, Franta isi datoreaza performantele capacitatii sale de cercetare si reusitelor in domenii dintre cele mai diverse, ca de exemplu spatiul, transporturile, electronica, telecomuniicatiile, chimia, biotehnologiile si sanatatea. Numarul de premii Nobel si medaliile Field obtinute de catre Franta demonstreaza acest lucru.

 

Peste 20% din bugetul national este consacrat educatiei. In institutiile publice, precum universitatile, Statul suporta in mod direct o parte importanta a costului studiilor pentru fiecare student (reprezentand circa 10.000 de euro pe an), mentinand taxele de inscriere la un nivel dintre cele mai scazute din lume, garantand in acelasi timp calitatea si titlul diplomelor acrodate. O alta particularitate in Franta este faptul ca nu se face nicio distinctie intre studentii straini si cei francezi : cerintele de admitere sunt identice, diplomele acordate si taxele de inscriere sunt aceleasi.

 

Un sistem dintre cele mai diversificate si mai performante

 

Rezultat al unei traditii indelungate, excelenta diplomelor franceze se bazeaza pe o retea foarte dezvoltata de institutii de invatamant superior si de centre de cercetare de renume international : 87 de universitati, peste 220 de scoli si de formari in inginerie, peste 100 de scoli de comert, 120 de scoli superioare de arta publice, fara a mai pune la socoteala scolile specializate pe sectoare specifice ca de exemplu carierele sociale, paramedicalul, turismul, sportul…

 

Diplomele

 

Diplomele de invatamant superior francez sunt structurate in functie de organizarea europeana comuna – LMD – care tine seama, pentru acordarea unei diplome, de anii sau semestrele de studii validate incepand cu admiterea in invatamantul superior si corespondenta dintre acestea si creditele ECTS ;

 

Licenta = 6 semestre= 180 ECTS

(Bacalaureat + 3 ani)

Master =10 semestre = 300 ECTS

(Bacalaureat + 5 ani)

Doctorat = 16 semestre

(Bacalaureat + 8 ani)

 

Universitati

 

Avand un statut public, cele 87 de universitati, repartizate pe intreg teritorul, de la Sorbona dn Paris, infiintata in 1179, pana la cel mai recent campus high-tech din Nisa – Sophia-Antipolis, acopera ansamblul disciplinelor : stiintele – matematica, chimie, fizica, biologie… ; domeniile  tehnologice – informatica, inginerie, electrotehnica, stiinta materialelor ; literele ; limbile straine ; artele ; stiintele umane ; dreptul ; economia ; managementul ; sanatatea ; sportul.

 

Cercetarea este o componenta structurala a universitatilor : peste 300 de Scoli doctorale asigura pregatirea pentru cercetare in stransa legatura cu  peste 1200 de laboratoare de cercetare. Scolile doctorale franceze au aratat dintotdeauna deschidere catre international : din 11000 de teze sustinute pe an, 4000 apartin studentilor straini.

Universitatea a stiut, de asemenea, sa se adapteze nevoilor lumii moderne, dezvoltand filiere tehnologice si diplome cu orientare profesionala :

         formari universitare de inginerie care acorda circa 60% din diplomele de inginer in Franta ;

         formari pentru tehnicieni la Institutele Universitare de Tehnologie (IUT) – peste 25 de specializari – si Diplomele de licenta profesionale – peste 700.

         un parcurs complet de profesionalizare de la nivelul BAC+1 pana la nivelul Master 1, la Institutele Universitare Profesionalizate – IUP (21 de specializari)

         stiinte politice si economie, la Institutele de Studii Politice

         formarile de management, la Institutele de Administrare a Intreprinderilor

         jurnalism si comunicare, la Institutul Francez de Presa (IFP), Scoala de inalte studii in stiintele informarii si ale comunicarii (CELSA) sau Centrul universitar de invatare a jurnalismului de la Strasburg

Studiile de medicina, de farmacie si de odontologie sunt asigurate de universitati care functioneaza in stans parteneriat cu spitale importante, numite CHU (« centres hospitaliers universitaires » – spitale universitare), care adopteaza un program comun oficial.

 

Grandes Ecoles

 

O particularitate franceza, Marile Scoli (« les Grandes Ecoles »), infiintate in paralel cu sistemul universitar la inceputul secolului XIX, continua sa ofere o pregatire cu orientare profesionala de inalt nivel, ramanand foarte selective.

 

In afara formarilor de inginerie sau de gestiune si de comerţ, care sunt majoritare in cadrul acestor Scoli, exista si filiere de administraţie publica (ENA), de aparare, de invaţamant si de cercetare, in cadrul Scolilor Normale Superioare, si filiere de agronomie sau de medicina veterinara.

Marile Scoli acorda la sfarsitul formarii o diploma de nivel Bac+5 cu gradul de Master recunoscut de Stat. De asemenea, acestea acorda diplome intermediare si ofera mai multe specializari : Bachelor (Bac+3 sau 4), Master of Science (Bac+’ sau 5 ani), MBA (Master of Business Administration), Master Specializat (Bac+6 ani).

Schema clasica de admitere la Marile Scoli este (admitere prin concurs dupa 2 ani de scoala pregatitoare pentru o formare de 3 ani) a evoluat pentru a se adapta nevoilor prefesionale moderne.

 

Special concepute pentru studentii straini, exista admiteri parelele pe baza de diplome si de testari, cu formari care variaza de la 2 la 5 ani in functie de nivelul de admitere acordat de institutie.

 

Formarile de ingineri

 

Exista aproximativ 240 de scoli de inginerie. Toate prezinta caracteristici comune, garanteaza calitatea diplomei de inginer care confera gradul de Master, si acopera toate domeniile stiintelor ingineresti. Diploma de inginer este o diploma nationala si permite inscrierea la teza de doctorat.

 

Formarile de comert si de management

 

Scolile de comert si de gestiune, foarte numeroase si de diverse niveluri, propun filiere si pedagogii adaptate evolutiei mediului economic si noilor practici din domeniul managementului, articulate de cele mai multe ori in jurul stagiilor practice si al schimburilor internationale. Aceste scoli acorda diplôme institutionale si 71 dintre ele sunt recunoscute de catre Stat. 7 scoli de comert se claseaza printre primele 10 din europa (clasamentul Financial Times).

Acreditarile de tipul CGE, EQUIS, AACSB si AMBA ale acestor scoli garanteaza conformitatea la standardele internationale. Ele atesta deci o recunoastere internationala.

 

Scolile de arta

 

Scolile superioare de arta sau de arte aplicate sunt institutii publice de inalt nivel care acorda diplome nationale, dupa 3 sau 5 ani de studii. Scolile private si scolile care depind de Camerele de comert (asa numitele « scoli consulare »), acorda diplome institutionale inregistrate de catre Comisia Nationala de Certificare Profesionala (Commission Nationale de Certification Professionnelle – CNCP) si clasate in functie de nivelul profesiei pe care il permit.

Toate aceste scoli au o procedura de admitere selectiva.

 

Scolile de arhitectura

 

Cele 20 de scoli de arhitectura care tin de Minsiterul Culturii ofera diplome de specializare si de aporfundare in arhitectura si autorizarea ca arhitect titular al unei diplôme de Stat de a exersa in nume propriu activitatea de proiectare si conducere a lucrarilor.

 

Scolile specializate

 

Acestea vin in completarea ofertei franceze de studii superioare in sectiare foarte specifice, Cum ar fi turismul, domeniul paramedical, carierele sociale…

Publicités

3 réponses à “Alegeti Franta !

 1. Bonjour!!!Mon nom est Felicia.Je suis un étudiant à l’Université d’État de Moldavie. J’ai étudié la chimie.Je suis la dernière année d’étude a la licence.J’aime la chimie beaucoup et je veux poursuivre mes études de master en France .S’il vous plaît m’aider et me dire quelles mesures je devrais suivre pour demander à un droit de l’université?Mersi!!!

 2. Am citit cu interes mesajul dvs, am aflat insa ca ar xista in Romania si o institutie CUFR (Conseil Universitaire Formation Recherche aupres des Grandes Ecoles) care pregateste anual in medie 30 de elevi/studenti pentru concursurile de admitere in sistemul elitist de Grandes Ecoles, unde vrea sa ajunga si nepotul meu, acum in cl. Xi-a.
  Veti putea afla o serie de amanunte despre acest sistem educativ, unic in lume, la adresele electronice: http://cufr-romania.blogspot.ro/2013/09/thomas-csinta-cufr-consultanta.html;
  http://cufr-romania.blogspot.ro/2013/09/conseil-universitaire-formation.html;
  http://cufr-romania.blogspot.ro/2014/05/accesul-in-scolile-superioare-franceze.html;
  http://cufr-romania.blogspot.ro/2014/03/ouvrages-cufr-lucrari.html;
  http://cufr-romania.blogspot.ro/2013/09/les-classes-preparatoires-scientifiques.html;
  http://cufr-romania.blogspot.ro/2013/09/les-classes-preparatoires-economiques.html;
  http://cufr-romania.blogspot.com;
  http://cufr-prpagrandesecolesfranaises.blogspot.com;
  Înfiinţată în România din 2001, CUFR are ca obiective principale: Informarea, Orientarea şi Pregătirea elevilor (cu Diplomă de Bacalureat Românesc), respectiv, a studenţilor (în special din primii 2 ani, dar şi din anii superiori ai Universităţilor tip Politehnic sau Economic), pentru Concursurile de Admitere în reţeaua Şcolilor Superioare Franceze de Înalte Studii (Grandes Écoles), în special cele ştiinţifice (ENS), inginereşti (tip GEI), economice (tip GEC), respectiv, veterinare (VETO), precum şi în universităţi de tehnologie (UT), care au incluse în programa lor de învăţământ, Ştiinţele Exacte şi Ştiinţele Tehnice, cele Economice şi Comerciale, respectiv, cele Veterinare, membre ale CGE (Conferinţa Şcolilor Superioare Franceze de Înalte Studii -„Grandes Ecoles”), respectiv, Universităţi, elitiste, accesibile doar prin Concurs (Examen) de Admitere, pentru candidaţii străini, inclusiv, români (unele chiar şi pentru francezi!).
  O extensie şi pentru alte tipuri de Concursuri, cum ar fi: Ştiinţele medicale si Farmaceutice, respectiv, Ştiinţele Socio-Umane şi Juridice, a fost realizată din 2008.
  Carti in Liberaria Mihai Eminescu (Bucuresti)
  http://www.librariaeminescu.ro/autor/9206/Thomas-Csinta
  http://www.librariaeminescu.ro/isbn/973-9417-31-0/Thomas-Csinta__Probleme-de-matematica-cu-solutii-si-comentarii-vol-V
  http://www.price.ro/index.php?action=produse&categ_id=1677&producer_id=16701

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s